Trill Tørt

Trill Tørt

Sammen med Thomas Hagen Sundet (17) fra Lørenskog, Mathilde Sørensen (17) fra Rælingen, Guro Dalvang (17) fra Rælingen og Emilie Engum (17) fra Rælingen, utvikler Jim en værskjerm.

Prosjektet er i regi av Mailand videregående skole, der gutta går salg og service og jentene studiespesialiserende. I faget entreprenørskap og bedriftsutvikling starter ungdommene en ungdomsbedrift.

Det er et stort miljø for ungdomsbedrifter på Mailand videregående skole, og alle vil vinne. Vinner vi ikke Mailandmesterskapet i år så blir jeg sønderknust, sier Thomas til Zoom to dager før konkurransen.

– Vi tok utgangspunkt i en paraply, men endte opp med en justerbar skjerm som dekker bak og på sidene i tillegg til over personene, legger han til.

Stor interesse

Mailand videregående har vist seg som en foregangsskole når det kommer til ungdomsbedrifter. Spesielt for “Trill Tørt” sitt produkt er at det utvikles i samarbeid med Romina Bianconi (34) fra høyskolen i Oslo og Akershus. I to uker har elevene jobbet sammen med Romina, som studerer produktdesign ved høyskolen.

– Det har vært to uker med intens jobbing, også i helgene. Det er en flott gjeng og de har lært seg å samarbeide på en god måte, sier Romina.

I starten av prosjektet sendte elevbedriften ut en markedsundersøkelse til det representanter for det aktuelle markedet.

– Vi fikk over 75 svar og hele 97 prosent av dem svarte at de ville kjøpt produktet dersom det var tilgjengelig på markedet, forteller Jim.

Ønsker produksjon

Gjengen forteller at samarbeidet med høyskolen har betydd mye.

– Vi har blitt tatt ut av skolen i to uker for å kunne jobbe med prosjektet på høyskolen. Det har vært veldig mye å gjøre, men det er gøy når vi føler at vi får det til, sier Mathilde.

Selve ideen til produktet har Jim ruget på siden tidlig i høst. På to effektive uker har så ideen blitt utviklet til en fungerende modell.

– Vi har fått til modellen. Selve produksjonen vet vi ikke helt hvordan vi skal få til enda, men vi vet at det er et behov for dette produktet, sier Guro.

Målet til ungdomsbedriften er altså å få produktet ut på markedet.

Lærerik opplevelse

– Jeg har vokst veldig mye på dette. Vi har møtt masse nye mennesker og jeg har lært å kontakte folk, sier Guro.

– Jeg valgte dette fordi det er kreativt, og selv om jeg ikke starter egen bedrift vil jeg ha stor nytte av dette. Det har vært veldig lærerikt å samarbeide med elever fra salg og service-linja, sier Mathilde.

Også Romina føler at hun har fått mye ut av samarbeidet.

– Jeg gjør dette som en dugnad, og har fungert som coach, leder og designer. De har jobbet hardt for å fungere som et team og for å utvikle produktet. Jeg har blitt veldig glad i dem, sier hun til Zoom.

Vant fem priser

I går ble Mailandmesterskapet arrangert på Mailand videregående skole. “Trill Tørt” stakk av med hele fem priser. Ungdomsbedriften fikk pris for beste produkt, beste utstilling, beste UB, beste sosiale ungt entrepenørskap, samt beste IA og handlingsplan.

Mailandmesterskapet er et internt skolemesterskap for skolens elever.

– Mailand er og har de siste tre årene vært en ledende skole innenfor entreprenørskap og bruk av ungdomsbedrift som metode. De siste tre årene har vinneren av Fylkesmesterskapet i Akershus vært fra Mailand, og senest på siste NM vant Mailand seks priser. Mailand er også blitt «Fyrtårnskole», hvor andre skoler kan komme for å få tips og informasjon om hvordan bruke entreprenørskap som virkemiddel i skolen, og ungdomsbedrift som metode, forteller lektor og entreprenørskapskoordinator ved Mailand videregående skole, Rune Heiestad.

16 dommere fra næringslivet og over 12.000 kroner i premier sto på programmet i går.

– Dette er en suveren generalprøve til fylkesmesterskapet som er 13. mars, og en slags «underveis-eksamen» hvor elevene kan vise hvor langt de har kommet, poengterer Heiestad.

I år var det 26 deltakende ungdomsbedrifter med sine 140 ansatte. Ordfører Tovan åpnet messen.