Mailand på tronen igjen

Forfatter: Helle Karterud E-post: heka@rb.no

For andre år på rad gikk i går kveld prisen for Beste Ungdomsbedrift i Akershus til Mailand videregående skole. Men det stopper ikke der.

■ LILLESTRØM

Den nokså nye videregående skolen i Lørenskog gjør det knallsterkt innen gründervirksomhet. Blant de fem som i går kveld fikk vite at de går videre til NM i mai, er to team fra nettopp Mailand videregående skole. De tre øvrige finalistene kommer fra Follo og vestregionen.

Det gjeveste trofeet, Årets Ungdomsbedrift, gikk til fem ivrige, arbeidsomme og idérike Mailand-elever; Marthe Fjeld, Martin Nemeth, Simen Andresen, Anders Fjell og Fritjof Moen.

De fikk overrakt prisen av fylkesvaraordfører Lars Salvesen under fylkesmesterskapet på Norges Varemesse.

Deres produkt kalles «Godt grep», og er en enkel skibærer som gjør det lettere å få med seg skiutstyret.

– Vi går på ski selv, og syntes det var trøblete å håndtere skiene til og fra løypa eller bakken. Derfor ideen om en skibærer, som bygger videre på konseptet med skistropper. Først sydde vi hjemme på mammas symaskin, senere fikk vi produsert skibæreren i Kina, forklarer den ivrige gjengen.

Mailands andre NM-deltaker er gruppa bak bedriften Greenbird.

– Engasjerte elever og engasjerte lærere som har skapt et godt miljø. Om bedriften som vant vil jeg si at de har nok jobbet langt flere timer enn de fem skoletimene som er avsatt ukentlig, sier en stolt og glad lærer for ungdomsbedriftene ved Mailand, Per Erik Brunsberg.

170 deltakere

170 ungdomsbedrifter fra 27 videregående skoler var påmeldt årets fylkesmesse i Akershus.

I alt konkurrerte de i 18 ulike kategorier, og over 80 personer fra arbeids- og næringsliv juryerte ungdomsbedriftene for å velge ut de heldige vinnerne av NM-bedriftene.

– Elevene som driver Ungdomsbedrift får med seg en unik erfaring som arbeidsliv og næringsliv i Akershus både ønsker og trenger. Disse ungdommene er morgendagens verdiskapere, sier Petter Skottland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Akershus.

1. priser i andre kategorier gikk ellers til disse på Romerike; Skogservice (Kjelle vdg.) for beste yrkesfaglige bedrift, Greenbird (Mailandvgs.) for beste verdiskapingspotensial, Greenbird (Mailand vgs.) for beste innovative tjeneste, Skogservice (Kjelle vgs.) for beste energidesign.

Flere 2. og 3. priser gikk også til skoler på Romerike. Alle resultater finner du på www.akershus.ue.no

– Hva er det med Mailand? Hvorfor gjør dere det så bra i denne konkurransen ?

FAKTA

Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med skoleverket, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativite, skaperglede og tro på seg selv. Organisasjonen tilbyr et 20-talls pedagogiske programmer – fra grunnskole til høyere utdanning, forankret i skolens læreplaner og gjennomføres i samarbeid med arbeids-og næringsliv.

Mailand på tronen igjen